Houten puzzels voor peuter en kleuter

Wie op zoek is naar puzzels in duurzaam materiaal voor peuter of kleuter, komt al snel uit bij houten puzzels. Houten puzzels gaan generaties lang mee en kunnen veilig in klasverband gebruikt worden. Houten puzzels liggen ook erg goed in de hand en ze zijn van alle tijden. Er zijn houten puzzels voor elke leeftijd.

Houten inlegpuzzels

Er zijn al heel wat leuke houten puzzels voor peuters op de markt verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de houten puzzels van het merk Beleduc. Deze hebben extra grote handgrepen zodat ze al geschikt zijn voor kinderen vanaf 1 jaar. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

puzzel in hout dieren houten puzzel voertuigen inkijkpuzzel hond inkijkpuzzel in hout - thema strand

Door kinderen op erg jonge leeftijd al puzzels aan te bieden, stimuleer je het logisch denken. De peuters leren op een experimentele manier vormen herkennen. In eerste instantie zullen het puzzelstuk bij de bijhorende vorm leggen. De volgende stap is dat ze het puzzelstuk leren draaien tot het precies in het gat past.

Wanneer jouw peuter het puzzelprincipe door heeft en zijn motoriek voldoende ontwikkeld is, kan je van grote handgrepen overschakelen op de bekende knoppenpuzzels met de rode en gele topjes. In deze inlegpuzzels is een ruime keuze. Hieronder zie je een paar voorbeelden.

houten puzzel bumba nijntje - houten inlegpuzzel inlegpuzzel in hout - thema brandweer

Houten legpuzzels

Wie een echte puzzel (geen inlegpuzzel) wil aanbieden aan zijn peuter/kleuter kan ook voor houten puzzels kiezen. Karton is namelijk niet zo stevig en jonge kinderen steken maar al te vaak nog dingen in hun mond.
Het thema dieren spreekt kinderen erg aan. Onderstaande Funny Friends puzzel bestaat uit zes verschillende dieren, die elk uit drie houten puzzelstukken bestaan.

Bij de Pin-go-dil puzzel is het de bedoeling om het juiste hoofd bij de buik en de poten te zoeken. Of juist niet? Wie maakt de gekste dieren? Op deze manier stimuleert de Pin-go-dil puzzel de fantasie.

funny friends houten puzzel Pingodil - puzzel in hout

Houten lagenpuzzels

Wie graag een originele puzzel aanbiedt aan zijn peuter of kleuter, vindt vast wel inspiratie in het assortiment aan lagenpuzzels. De lagenpuzzels zijn opgebouwd uit vijf verschillende lagen. Elke laag heeft een kleur en een bepaalde grootte. Deze lagenpuzzels hebben geen topjes, want de vingers van de kinderen passen in de gaatjes van de figuren.

Met onderstaande houten puzzels wordt kleur- en vormherkenning gestimuleerd bij kinderen. Door deze puzzels te maken krijgen de kinderen besef van groot en klein en leren ze groottes beter inschatten.

houten lagenpuzzel auto houten lagenpuzzel trein lagenpuzzel in hout - huis

Voor kinderen vanaf 4 jaar zijn er ook erg leuke en educatieve houten puzzels. Kinderen van jaar hebben het vaak erg moeilijk om tijd in te schatten. Wanneer komt er sneeuw? Is mijn zusje ouder? Onderstaande houten puzzels spelen hierop in en helpen de kinderen in hun tijdsbesef. Elke laag stelt een fase voor. De fases volgen elkaar logisch op. Zoals bijvoorbeeld de lente, de zomer, de herfst en de winter in de houten puzzel van de seizoenen. Of zoals de meisjesbaby, het meisje, de tiener, de moeder en de oma in de houten lagenpuzzel van Oma en Opa.

houten puzzel de seizoenen lagenpuzzel oma en opa

Houten denkpuzzels

Je kan houten puzzels ook aan je kind aanbieden om het logisch denken te stimuleren. Erg leuk hiervoor zijn de Smart games. Deze bestaan uit verschillende opdrachten die de peuters/kleuters moeten nabouwen. De kinderen zien enkel het resultaat, maar moeten zelf nog uitknobbelen hoe er daartoe gekomen wordt. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Bunny Boo castle logix day and night